Drie gezinnen op een grote lap grond

 We kopen een stuk land met drie gezinnen. Een of meer percelen van in totaal minimaal 4.000 m2. Daarop staat een groot huis dat we splitsen, of diverse huizen. Ieder zijn eigen woning. En de grond, inclusief bijgebouwen, die delen we samen. 

Zo zien we het voor ons

1. Drie gezinnen

We willen ons plan realiseren met drie gelijkgestemde gezinnen. Waarom drie? We denken dat er een goede balans zit in drie gezinnen. Genoeg slagkracht om een stuk grond aan te kopen, genoeg menskracht om die grond te onderhouden (ook als twee gezinnen op vakantie zijn), genoeg interactie en activiteit om het echt leuk te houden en tegelijk genoeg privacy en rust. Een basis die stabiel is en tegen een stootje kan, ook als een van de gezinnen een andere richting kiest. En wat is een groot stuk grond? Minimaal 4.000 m2, op een of meerdere percelen. En het liefst een hectare of groter. Meer een bos dan een tuin. Om deels te kunnen ontwikkelen met permacultuur en als voedselbos, maar ook om vrij te  laten. 

2. Een eigen woning, gedeelde extra’s

Samenleven is voor ons iets anders dan samenwonen. We zijn op zoek naar een plek waar we drie ruime gezinswoningen kunnen realiseren uit bestaande bouw of nieuwbouw. Woningen die volledig gescheiden zijn en een dak kunnen delen, maar liever los van elkaar staan. Bijgebouwen, zoals schuren en gastenverblijven, kunnen we wel delen. En de grond zelf, die natuurlijk ook. Hoeveel we verder met elkaar delen, hangt af van wat er vanzelf ontstaat. 

3. Eensgezind en eigenzinnig

Over de basisdingen moeten we hetzelfde denken. Hoe we het land willen indelen, hoe we onze kinderen laten opgroeien en hoe we met de aarde omgaan. Daarnaast moet er juist vrijheid zijn om het leven op totaal eigen wijze te leven. Met eigen keuzes, eigen waarden en eigenaardigheden.  

4. Meer gemeenschap, extra privacy

Goede buren die elkaar zelf hebben uitgezocht, dat is het idee. Die op elkaar kunnen terugvallen en waarvan de kinderen samen spelen, zodat het leven gemakkelijker en leuker wordt. Goede buren kunnen zorg delen voor kinderen, samen initiatieven ontplooien en er voor elkaar zijn in moeilijke tijden. En verder juist meer rust, ruimte en natuur.  

5. Leven op en van de grond

We willen meer buiten leven, door de seizoenen heen. Voeten in de klei. Kinderen die tussen en in bomen spelen. Fikkie stoken. En we hopen op termijn steeds lokaler te kunnen eten. Rechtstreeks van eigen land of uit eigen kas. Permacultuur, voedselbos. De rest van de grond biedt andere mogelijkheden. In ons ideale scenario hebben we een stuk grond aangekocht waarop we samen of ieder voor zich ideeën werkelijkheid laten worden. Een eigen atelier, een werkplaats of ruimte om trainingen te geven. Om te werken of juist even niet met werk bezig te zijn.

6. Zorgeloos door lage lasten

Door het samen te doen, kan de hypotheek omlaag. Voor de prijs van 2 eengezinswoningen in Utrecht, koop je vierkante meters voor 3 gezinnen en een groot stuk land buiten de randstad. En door meer van het land te leven, worden de boodschappen goedkoper. Daarnaast kunnen we veel dingen samen delen. (Tuin)gereedschap, bijvoorbeeld, maar ook kennis en vaardigheden.

7. Plek voor gasten

Meer gemeenschap betekent voor ons ook meer gastvrijheid. En ruimte om mensen te ontvangen, liefst langer. Daarom staat er in het ideale geval ook een gastenverblijf op ons land, voor vrienden, familie en eventueel zelfs zakelijk gebruik.