Drie gezinnen op een grote lap grond

We hebben een boerderij gekocht in de buurt van Drachten met daarin drie volledig gescheiden woningen. De grond van 9.000 m2, daarvan zijn we allemaal voor eenderde eigenaar op basis van ‘mandeligheid’. En de schuur van 400 m2, die gaan we verbouwen tot een gezamenlijke plek om te werken, te ontvangen, te ontspannen en om activiteiten te organiseren. Een multifunctioneel centrum waarin we allemaal ons eigen ei kwijt kunnen.

Zo zien we het voor ons

1. Drie gezinnen

We realiseren het plan met drie gezinnen. Waarom drie? We denken dat er een goede balans zit in drie gezinnen. Genoeg menskracht om de grond te onderhouden (ook als twee gezinnen op vakantie zijn), genoeg interactie en activiteit om het echt leuk te houden en tegelijk genoeg privacy en rust. Een basis die stabiel is en tegen een stootje kan, ook als een van de gezinnen een andere richting kiest. 

2. Een eigen woning, gedeelde extra’s

Samenleven is voor ons iets anders dan samenwonen. In onze boerderij zijn drie volledig zelfstandige woningen gecreëerd. Woningen die volledig gescheiden zijn en een dak delen, maar verder los van elkaar staan. Drie onder een kap. De schuur en het land delen we, omdat het mooi is om zonder schuttingen op te groeien en samen activiteiten te ontplooien. Hoeveel we verder met elkaar delen, hangt af van wat er vanzelf ontstaat. 

3. Eensgezind en eigenzinnig

Over de basisdingen moeten we hetzelfde denken. Hoe we het land willen indelen, hoe we onze kinderen laten opgroeien en hoe we met de aarde omgaan. Daarnaast moet er juist vrijheid zijn om het leven op totaal eigen wijze te leven. Met eigen keuzes, eigen waarden en eigenaardigheden.  

4. Meer gemeenschap, extra privacy

Goede buren die elkaar zelf hebben uitgezocht, dat was het idee en wordt nu werkelijkheid. Die op elkaar kunnen terugvallen en waarvan de kinderen samen spelen, zodat het leven gemakkelijker en leuker wordt. Goede buren kunnen opvang delen voor kinderen, samen initiatieven ontplooien en er voor elkaar zijn in moeilijke tijden. En verder juist meer rust, ruimte en natuur.  

5. Leven op en van de grond

We willen meer buiten leven, door de seizoenen heen. Voeten in de klei. Kinderen die tussen en in bomen spelen. Fikkie stoken. En we hopen op termijn steeds lokaler te kunnen eten. Rechtstreeks van eigen land of uit eigen kas. Permacultuur, een gezond bodemvoedselweb, wat fruit- en notenbomen en dus eten met veel voedingswaarde. De rest van de grond en de gemeenschappelijke ruimte biedt andere mogelijkheden. Een eigen atelier, een werkplaats of ruimte om trainingen te geven. Om te werken of juist even niet met werk bezig te zijn.

6. Zorgeloos door lage lasten

Door het samen te doen, kan de hypotheek omlaag. Voor de prijs van 2 eengezinswoningen op een dure plek in Utrecht, hebben we vierkante meters voor 3 gezinnen en een groot stuk land buiten de randstad. En door meer van het land te leven, worden de boodschappen goedkoper. Daarnaast kunnen we veel dingen samen delen. (Tuin)gereedschap, bijvoorbeeld, maar ook kennis en vaardigheden.

7. Plek voor gasten

Meer gemeenschap betekent voor ons ook meer gastvrijheid. En ruimte om mensen te ontvangen, liefst langer. Daarom komen er ook logeerplekken in onze schuur, voor vrienden, familie en eventueel zelfs zakelijk gebruik. 

Volg ons

We moeten ontdekken hoe dat werkt, gemeenschappelijk leven. En het wordt een hele klus: voedselbos planten, schuur verbouwen. Wil je meeleven? We gaan nieuwsbrieven versturen en bloggen.