Leven op en van de grond 

 

We hebben een boerderij in Wijnjewoude met daarin drie volledig gescheiden woningen. De grond van 9.000 m2, daarvan zijn we allemaal voor eenderde eigenaar op basis van ‘mandeligheid’. We hebben een mooie grote moestuin op basis van permacultuur en creëren een voedselbos. De schuur van 400 m2 biedt allerlei mogelijkheden die we samen verkennen. 

Zo doen we het

1. Drie gezinnen

We realiseren het plan met drie gezinnen. Waarom drie? We denken dat er een goede balans zit in drie gezinnen. Genoeg menskracht om de grond te onderhouden (ook als twee gezinnen op vakantie zijn), genoeg interactie en activiteit om het echt leuk te houden en tegelijk genoeg privacy en rust. Een basis die stabiel is en tegen een stootje kan, ook als een van de gezinnen een andere richting kiest. 

2. Een eigen woning, gedeelde extra’s

Samenleven is voor ons iets anders dan samenwonen. In onze boerderij zijn drie volledig zelfstandige woningen gecreëerd. Woningen die kadastraal van elkaar gescheiden zijn en een eigen adres hebben. Weinterp 37, Weinterp 37a en Weinterp 37b. Drie onder een kap. De schuur en het land beheren we samen in mandeligheid, omdat het voor kinderen mooi is om zonder schuttingen op te groeien en we zo samen activiteiten te ontplooien. Hier hebben we allemaal een verantwoordelijkheid en plicht om ons steentje bij te dragen. Het gaat tot dusver helemaal vanzelf. Hoeveel we verder met elkaar delen, hangt af van wat er vanzelf ontstaat. De juridische vorm die we gekozen hebben is ‘mandeligheid’. Dit betekent dat we allemaal voor 1/3 eigenaar zijn van het land en de twee schuren. Hierbij is niet aanwijsbaar welk deel van wie is: het is ondeelbaar en we beheren het samen. Daarnaast delen we veel dingen samen. (Tuin)gereedschap, bijvoorbeeld, maar ook kennis en vaardigheden. 

3. Eensgezind en eigenzinnig

Over de basisdingen willen we hetzelfde denken. Hoe we het land willen indelen, hoe we onze kinderen laten opgroeien en hoe we met de aarde omgaan. Daarnaast moet er juist vrijheid zijn om het leven op totaal eigen wijze te leven. Met eigen keuzes, eigen waarden en eigenaardigheden.  

4. Meer gemeenschap, extra privacy

Goede buren die elkaar zelf hebben uitgezocht, dat is het idee en is ruim een jaar geleden werkelijkheid geworden. We werken wekelijks en met periodes zelfs dagelijks samen in onze mooie, groeiende moestuin. We vieren regelmatig jaarfeesten met elkaar en hebben gezamenlijke klusdagen. Verder is er juist meer rust, ruimte, natuur en vertraging.  

5. Leven op en van de grond

Leven van onze eigen grond, dat is ons doel. Met een permacultuur moestuin waar we direct oogst uit halen en een voedselbos dat ons op de lange termijn gaat voorzien. Na een eerste jaar van experimenteren op voormalig weiland en investeren in een gezond bodemleven, hebben we dit jaar de moestuin vergroot. We zijn er allemaal dagelijks mee bezig. Iedereen neemt daarin zijn rol en doet wat er nodig is. Moestuinbakken maken, (voor)zaaien en bewateren met de duizenden liters die we van ons dak oogsten. De (red)kippen verzorgen, de compostbak omscheppen en slakken opsporen: het is werk waar we allemaal blij van worden. De rest van de grond en de gemeenschappelijke ruimte bieden andere mogelijkheden, die we samen willen verkennen. Een eigen atelier, een werkplaats of ruimte om trainingen te geven. Om te werken of juist even niet met werk bezig te zijn. Elk stel heeft bij de start geld gereserveerd om een toekomstige verbouwing te kunnen financieren.