Duurzaam leven, met mens en dier

Geen commune, geen woongroep, maar buren die elkaar uitzoeken en helpen. Die samen iets moois maken van een groot stuk land. We zijn er nu ruim een jaar mee bezig en het voelt als thuis. 

Dit zijn wij

Buren die samen duurzaam leven en iets moois maken van een groot stuk land. Dat is Buurzame Grond. Het is gestart door Ina en Tim met Doris (6) en Marein (2). Michael en Jozien met Abby (5) kwamen daar begin 2021 bij. In oktober vonden we onze buurzame grond: een boerderij aan de Weinterp 37 in Wijnjewoude met daarin drie volledig gescheiden gezinswoningen. Nadat Henderike en Henri zich aansloten met Marijke (4) en Morris (1), waren we compleet. En nu? Helaas blijken de zakelijke plannen van Michael en Jozien (Weinterp 37a) niet goed haalbaar op deze plek. Daarom hebben ze besloten een nieuw avontuur aan te gaan op een plek waar de praktijk van Jozien tot bloei kan komen.

Hoe het begon  

Ongeveer vier jaar geleden wilden Ina en Tim Utrecht al uit. Eigen land, meer groen, meer rust. Maar wat gingen we daar dan doen, ver van werk en zonder sociaal netwerk? Een duidelijk idee hadden we niet. Dus we bleven. Maar het bleef ook kriebelen. Dus we bleven rondkijken. Van Zuid-Limburg tot Oost-Groningen en alles ertussen.

Waar we ook achterkwamen, is dat we het alleen konden, maar niet wilden. We zochten méér gemeenschap, niet minder. Dat hoeft geen commune of een woongroep te zijn, ieder moet zijn eigen leven kunnen leiden. Een kleine groep mensen die elkaar uitzoeken en helpen, dat vinden wij de ideale mix. Waarin er ook ruimte is voor verschillende persoonlijkheden en kwaliteiten. We willen samen aan iets bouwen dat groter is dan onszelf. Een moestuin, een voedselbos en wie weet wat we in de toekomst met die grote schuur kunnen doen.   

Duurzaamheid is voor ons een belangrijk begrip. We zijn daar allemaal op onze eigen manier mee bezig. We willen zorgdragen voor de aarde en kijken daarbij zoveel mogelijk naar de lange termijn. Goed voor onszelf zorgen, een balans vinden tussen inspanning en ontspanning is daarbij ook belangrijk. Wij zijn op zoek naar een manier van wonen, leven en werken waarbij we oprecht aandacht kunnen hebben, zorgen kunnen delen én het leven samen kunnen vieren. Hoe mooi is het als dat samen met goede buren kan, die elkaar zelf uitzoeken?

Hoe we nu samen leven

We wonen nu bijna anderhalf jaar aan de Weinterp 37, 37a en 37b. Het leven hier bevalt ontzettend goed. We doen veel samen, maar gunnen elkaar ook veel privacy. Door de hartelijkheid van de buurt voelden we ons meteen thuis. Ook in de omgeving hebben we een mooi netwerk opgebouwd. Het is mooi om te zien dat in dit deel van Friesland zoveel open, interessante en creatieve mensen leven. Veel leuke initiatieven! 

We hebben dit jaar:

– Het grondwerk gedaan voor ons voedselbos, met onder meer een grote natuurlijke vijver
– Bomen en struiken geplant (komend najaar komen er nog eens bijna 300 van Beammen foar Elkenien)
– Een moestuin van ca. 150 m2 aangelegd die we dit jaar uitbouwen
– Een mooie ruime kippenren gemaakt voor 3 redkippen (we willen ook graag loopeenden)
– Verjaardagen en jaarfeesten met elkaar gevierd, zoals Sint-Maarten en Pasen
– Veel klusdagen met elkaar doorgebracht, met name in de moestuin
– Op zondagen in de zomer samen plantaardig gegeten uit eigen tuin
– Een buurtborrel georganiseerd, die we dit jaar weer herhalen