Duurzaam leven, samen met anderen 

Geen commune, geen woongroep, maar buren die elkaar uitzoeken en helpen. Die samen iets moois maken van een groot stuk land. Om het bij elkaar te brengen, zijn we deze website gestart. Het wordt nu werkelijkheid, want we hebben een boerderij aangekocht. En na een zoektocht naar een derde gezin zijn we nu echt copleet.

Dit zijn wij

Buren die samen duurzaam leven en iets moois maken van een groot stuk land. Zo ontstond Buurzame Grond. Het is gestart door Ina en Tim met Doris (5) en Marein (0). Michael en Jozien met Abby (4) kwamen daar begin 2021 bij. In oktober vonden we onze buurzame grond: een boerderij in de buurt van Drachten met daarin drie volledig gescheiden gezinswoningen. Nu Henderike en Henri zich hebben aangesloten met Marijke (2) en Morris (0), zijn we compleet.

Ongeveer vier jaar geleden wilden we de stad al uit. Eigen land, meer groen, meer rust. Maar wat gingen we daar dan doen, ver van werk en zonder sociaal netwerk? Een duidelijk idee hadden we niet. Dus we bleven. Maar het bleef ook kriebelen. Dus we bleven rondkijken. Van Zuid-Limburg tot Oost-Groningen en alles ertussen.

De afgelopen twee jaar hebben we duizenden plekken bekeken op Funda. Steeds stelden we onszelf de vraag: wat gaan we daar dan doen? Geleidelijk vormde zich een doel. (Deels) zelfvoorzienend worden, minder financiële lasten dragen en langzamer kunnen leven. Zodat er tijd ontstaat om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Privé, maar ook zakelijk en allemaal op eigen grond. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. We hebben ideeën genoeg.

Waar we ook achterkwamen, is dat we het alleen kúnnen, maar niet willen. We zoeken méér gemeenschap, niet minder. Dat hoeft geen commune of een woongroep te zijn, ieder moet zijn eigen leven kunnen leiden. Een kleine groep mensen die elkaar uitzoeken en helpen, dat vinden wij de ideale mix. Waarin er ook ruimte is voor verschillende persoonlijkheden en kwaliteiten. We willen samen aan iets bouwen dat groter is dan onszelf. Een voedselbos op het land en een multifunctioneel centrum in de schuur.  

Duurzaamheid is voor ons een belangrijk begrip. We zijn daar allemaal op onze eigen manier mee bezig (hoewel we echt geen heilige boontjes zijn). We willen zorgdragen voor de aarde en kijken daarbij zoveel mogelijk naar de lange termijn. Goed voor onszelf zorgen, een balans vinden tussen inspanning en ontspanning is daarbij ook belangrijk. Wij zijn op zoek naar een manier van wonen, leven en werken waarbij we oprecht aandacht kunnen hebben, zorgen kunnen delen én het leven samen kunnen vieren. Hoe mooi is het als dat samen met goede buren kan, die elkaar zelf uitzoeken?

Volg ons

We moeten ontdekken hoe dat werkt, gemeenschappelijk leven. En het wordt een hele klus: voedselbos planten, schuur verbouwen. Wil je meeleven? We gaan nieuwsbrieven versturen en bloggen.